tiistai 29. tammikuuta 2013

Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin

Ylellä alkoi viime viikolla aivan loistava kolmiosainen homodraama Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin (Torka aldrig tårar utan hadskar).   Aihe ei sinänsä ole mitenkään kevyt vaan sarja kertoo HI-viruksen saapumisesta Ruotsin homopiireihin.  Sarjan ensimmäinen osa oli aivan superhyvä ruotsinkielestä huolimatta.  Kannattaa ehdottomasti katsoa!


Sarja tuli syksyllä Ruotsissa ja olen sitä siitä asti odotellut.  Iso plussa Ylelle, että he näyttävät näin nopeasti sen, en olisi uskonut pakko myöntää...

Juonipaljastuksia luvassa!
Sarja kertoo siis Rasmuksesta ja Benjamista (jotka ovat homoja jos joku ei alussa tätä tajunnut), jotka tapaavat toisensa Tukholmassa ja rakastuvat.  Molemmilla hahmoilla on taustallaan hyvin mielenkiintoinen tarina.
Benjamin on jehovan todistaja eikä homous ole siinä(kään) uskontokunnassa mikään läpiheitto-juttu.  Jehovan todistajien tulkitsevat Raamattua (huom. iso kirjain) kirjaimellisesti ja noudattavat siitä kumpuavia oppeja.  Raamattu ei tunnetusti suhtaudu kovinkaan myötämielisesti meihin homoihin, joten Benjamilla on kaksi vaihtoehtoa: erota liikkeestä tai lakata olemasta homo.
Sarjan ensimmäisessä jaksossa Benjaminin homous esitellään kuitenkin hieman oudosti ja mielestäni stereotypioita ruokkivalla tavalla.  Benjamin on kiertämässä ovelta ovelle käännyttämässä ihmisiä jehoviksi, kun hän osuu erään iäkkäämmän homoseksuaalin ovelle joka kysyy häneltä "kai tiedät olevasi homo", johon Benjamin tuntuu suhtautuvan yllättyen.
Eli siis anteeks mitä??? En tiedä onks tätä sarjaa jouduttu supistamaan eli ettei ole aika riittänyt vai miksi tällainen ratkaisu.  Anyways tämä yllättyneisyys saatta johtua myös siitä, että Benjamin yllättyy miten toinen ihminen voi nähdä sen.  Toivottavasti seuraavissa osissa tähän ongelmaan perehdytään vielä jollain tavalla.  
Benjamin
Ensimmäisen osan alussa Rasmus asuu pienessä kylässä Norjan rajan tuntumassa ja hänellä on kova hinku muuttaa Tukholmaan.  Rasmuksen kotikylä ja perhe tuntuu molemmat erittäin konservatiivisilta eli muuttohaluja ei tarvitse kauheasti ihmetellä.  Hän on myös täysin sinut oman homoutensa kanssa ja heti Tukholmaan päästyään alkaa etsimään itselleen yöseuraa (lue: seksiseuraa).  Rasmus tutustuu tähän samaan homoon jonka ovella Benjamin oli käynyt ja yllätysyllätys: tämän yhteisen tutun kautta he myös tapaavat.
Rasmus
Ensimmäisessä osassa nähdään jo monia viittauksia tulevaan ja sarja kulkeekin kahdessa aikatasossa.  Näitä tapahtumia en kuitenkaan paljasta.  
Sen kuitenkin myönnän, että yllätyin sarjan "raakuudesta" eli siinä näytettiin ihan todellisia AIDS:n oireita hyvin kovalla tavalla.  Toisaalta hyvä näin sillä näin sarjasta tuli samalla myös paljon uskottavampi ja "syvällisempi".  

Sarjan ensimmäisen osan loppukohtaus, joka sai kyllä ihon kananlihalle.  aaaah


Sarjan käsikirjoittaja on muuten Jonas Gardell, jonka puoliso on suomalainen Mark Levengood!  

Sarjaa esittää Yle Fem keskiviikkoisin klo 21-22 ja jaksot nähtävissä myös Yle Areenassa

http://areena.yle.fi/tv/1774458



1 kommentti:

  1. Hieno kirjoitus! Olen itsekin ihan retkahtanut sarjaan ja siihen tapaan, kuinka aivan pienetkin eleet tai eleettömys on saatu kertomaan suuria.

    Tsemppiä sulle blogin ja elämän haasteiden kanssa! (?) ;-)

    Petri

    VastaaPoista